Si të përdorni WiFi publik në mënyrë të sigurt?

WiFi është lloji i gjësë që tërheq këdo që dëshiron qasje në internet, dhe që përfshin këdo që ka një laptop ose smartphone. WiFi privat kërkon një fjalëkalim dhe është i kufizuar për përdoruesit që administratori lejon të përdorin rrjetin.

Wi-Fi publik i sigurt

Rrjetet publike Wi-Fi, nga ana tjetër, janë të hapura për të gjithë dhe mund të përdoren nga kushdo brenda zonës së mbulimit të ruterit. Rrjetet publike WiFi nuk janë vendi më i sigurt për të hyrë në internet për sa kohë që ato janë të lehta dhe të lira për t'u përdorur.

Këtu janë disa gjëra që mund të bëni gjatë përdorimit të Wi-Fi publik për t'u siguruar që të qëndroni të sigurt.

Mundohuni të verifikoni burimin

Në vende publike si hotele, kafene, shkolla, universitete etj. është normale të gjesh WiFi publik dhe në të njëjtin vend ka njerëz që krijojnë pika false WiFi. Këto pika të rreme WiFi janë thjesht për të vjedhur të dhënat tuaja dhe ju mund të lidheni me to duke menduar se është e ligjshme. Në një kafene apo hotel, etj. pyesni çdo punonjës për WiFi të disponueshëm dhe emrin e tij përpara se të vendosni të lidheni me të.

Përdorni një VPN

Është një zgjidhje e rekomanduar çdo natë dhe gjëja më e mirë për të bërë kur përdorni një rrjet publik WiFi. Provoni cilindo nga aplikacionet e preferuara VPN që përdorni dhe aktivizojeni gjatë përdorimit të rrjetit publik WiFi. Kjo ndihmon për të mbajtur trafikun e të dhënave të koduar dhe shfletimi qëndron i sigurt mes jush dhe serverit.

Lidhja HTTPS

Për sa kohë që jeni në ndonjë nga WiFi publik dhe nuk jeni në gjendje të përdorni aplikacionet VPN për çfarëdo arsye, ekziston një mënyrë tjetër për të qëndruar të sigurt. Kjo po përdor faqet e internetit që janë të koduara në mënyrë që të dhënat tuaja të mos shkojnë askund, përveç serverit. Https ju bën të dini se faqja e internetit është e sigurt dhe të dhënat tuaja qëndrojnë midis jush dhe serverit.

lidhje https

Firewall-i i pajisjes suaj.

Mbrojtja e mureve të zjarrit është gjithashtu diçka në të cilën duhet të mbështeteni dhe kjo ju ndihmon të jeni të sigurt nga hakerat. Aktivizoni Firewall-in kur lidheni me ndonjë nga Wi-Fi publike për të mbajtur veten të sigurt.