Si të mbroni rrjetin tuaj WiFi?

Si pronar ruteri, është e rëndësishme të dini bazat e mbrojtjes së rrjetit WiFi për të parandaluar aksesin e paautorizuar nga ndërhyrës dhe për të migruar sulmet e mundshme nga kriminelët e sofistikuar thjesht duke ndjekur hapat e mëposhtëm.

mbroni wifi me fjalëkalim

1. Mësoni bazat

Përpara se të kaloni në tema më të avancuara, është e rëndësishme që të kuptoni temat bazë, siç është adresa IP, SSID, adresa MAC. Njihuni me ndërfaqen e konfigurimit të ruterit. Mësoni si të identifikoni faqet e mira dhe të këqija, në mënyrë që të mos bini pre e sajteve false që imitojnë sajte reale me qëllimin e vetëm për të vjedhur detaje të ndjeshme nga ju. Nëse do të kujdeseni vetë për sigurinë, është një hap i parë shumë i rëndësishëm.

2. përdorni fjalëkalim të fortë

Ekspertët e sigurisë kanë theksuar që në fillim përdorimin e fjalëkalimeve të forta. Ata kanë gjithmonë një kombinim të shkronjave të mëdha dhe të vogla, numrave dhe simboleve si p.sh [email mbrojtur]#. Gjatësia ideale e një fjalëkalimi është 12 deri në 15 karaktere. Asnjëherë mos përdorni përgjigje të drejtpërdrejta si mbiemri juaj, ose ndonjë gjë që mund të merret me mend lehtësisht.

çelësi wifi për t'u mbrojtur

Rekomandohet që të ndryshoni fjalëkalimin tuaj një herë çdo herë, sepse ndonjëherë, edhe pse nuk jeni përgjegjës për rrjedhjen, faqet ku jeni regjistruar mund të rrezikohen dhe të dhënat/informacionet tuaja janë plotësisht të hapura, kështu që më e mira është që ato ndryshojnë. nga koha ne kohe.

3. Aktivizo enkriptimin e rrjetit WiFi.

Ruteri juaj ofron forma të ndryshme të kriptimit si WEP, WPA, WPA2. Dy të parat janë të vjetra dhe potencialisht të prekshme ndaj teknologjisë së re, kështu që gjithmonë rekomandohet të përdoret vetëm WPA2 si protokoll i enkriptimit.

4. Aktivizoni filtrimin e adresave MAC

Në këtë postim ne diskutojmë se si t'i vendosni përdoruesit në listën e zezë të WiFi, gjë që në thelb ju lejon të bllokoni pajisjet sipas adresave të tyre MAC. Është një metodë shumë e përshtatshme me të cilën mund të siguroheni që vetëm pajisjet e zgjedhura mund të kenë qasje në ruterin tuaj. Duhet të vendosni manualisht listën e bardhë sa herë që shtoni një pajisje të re, gjë që kërkon shumë kohë, por praktikë absolutisht e mirë.

aktivizoni filtrin e routerit mac

5. Çaktivizoni cilësimet e WPS

Metoda e konfigurimit të mbrojtur Wi-Fi (WPS) u krijua në thelb për të thjeshtuar konfigurimin e rrjetit duke shtypur thjesht butonin në ruter dhe një pajisje (siç është zgjatuesi/dërguesi WiFi) për t'u çiftuar automatikisht pa kërkuar konfigurim manual. Edhe pse është shumë i përshtatshëm, me softuerin dhe teknikën e duhur mund të hakohet, ndaj është shumë e rëndësishme të çaktivizohet WPS. Ky opsion zakonisht gjendet në cilësimet tuaja me valë, në seksionin Cilësimet e avancuara.

6. Përditësoni firmuerin e ruterit tuaj

Në çdo rast, nëse prodhuesi i ruterit tuaj ka të dhëna të dëmtuara ose ka ndonjë defekt të sistemit, ata shtyjnë një rregullim sigurie ose përditësojnë të gjithë ruterat e tyre për të parandaluar çdo keqpërdorim të boshllëkut të mundshëm. Dhe nëse ruteri juaj nuk është i përditësuar, një haker mund të përpiqet të depërtojë në sistemin tuaj duke përdorur backdoor. Pra, është shumë e rëndësishme që ruterin ta mbani gjithmonë të përditësuar.

Megjithëse shumica e ruterëve të rinj sot vijnë me një zgjidhje automatike të përditësimit që ndodh në sfond. Megjithatë, nëse përdorni një ruter të vjetër që mund të mos mbështesë përditësimin automatik dhe në këtë rast, duhet ta kontrolloni manualisht sa herë që ju nevojitet dhe ta shkarkoni dhe përditësoni.

Rezultati përfundimtar

Investoni kohë për të mësuar rreth sigurisë në internet, në fund të fundit kjo vetëm ju sjell përfitime. Ju nuk keni nevojë të blini softuer të shtrenjtë për t'ju ndihmuar të mbroni, por të kesh një kuptim bazë mund të të ndihmojë.

Nëse keni ndonjë këshillë tjetër, mos ngurroni të komentoni më poshtë, do të donim të dëgjonim sugjerimet tuaja :)